Vad är Lego Technic?

Jag tycker att det är väldigt spännande med Lego Technic (LT) och det skiljer sig lite från vanligt lego. Vanligt lego är bitar som sätts ihop, men LT är lite mer avancerat och har en mer teknisk inriktning.

En Lego Technic modell har oftast en motsvarighet i det riktiga livet och finns i full skala, vilket innebär att LT modellen har samma funktioner som den som finns i verkligheten. I en Technic modell används det mestadels kugghjul och pneumatik som drivs av motorer som är batteridrivna.

Det som jag gillar är att dessa modeller föreställer mest olika typer av arbetsfordon och vanligtvis lyftkranar. Men det är inte helt ovanligt att det är bilar eller sportbilar, flygmaskiner och terrängfordon av olika slag.

Lego har funnits sedan 1949 och det var dansken Godtfred Kirk Christiansen som kom på dessa byggstenar i plast. Namnet Lego kommer från danskarna ”leg godt”, då de två första bokstäverna i dessa två bildar ordet lego. Lego Technic kom på 1980-talet som skulle vara en utmaning för de som gillar teknik och mekanik, samt är mer avancerade legoanvändare.

Därför gillar jag att åka till Legoland i Danmark för att se på alla funktioner som ett legobygge kan ha. För dig som inte vet vad Legoland är för något, så är det ett stort område som har kända byggnader, djur, städer och andra spännande mekaniska föremål som är helt byggda av lego och i ett miniformat.

Det har till och med byggts LT modeller i skala 1:10, som till exempel en Enzo Ferrari, som finns i vanliga LT byggsats, då bilen hade en V12-motor och hela byggsatsen bestod av 1 360 legobitar eller en Porsche 911 GT3 RS i skalan 1:8 med 2 704 legobitar som också finns som LT byggsats.

Den största Lego Technic bygget som har byggts innehåller 4 000 legobitar och är en skovelhjulsgrävmaskin. Tyvärr har jag inte fått chansen att se dessa byggen, vilket jag tycker är lite tråkigt!

BoldNews