Hur gick det till när Lego Technic skapades?
Jag är ju en nyfiken person och har faktiskt tagit reda på hur Lego Technic (LT) skapades en gång i tiden. Det var under 1970-talet som LT såg dagens ljus då designerna Jan Ryaa och Erik Bach tog steget och utvecklade legoklossen till nya dimensioner.
Den fösta Technic byggsatsen lanserades 1977 och hade många nya delar som hade återskapats för att de tekniska funktionerna skulle bli så realistiska som möjligt. Detta ledde till att nyheterna som kuggväxlar, plattor, balkar, axlar, kopplingar, special-delar och framför allt hjulen och däcken lanserades. Dessa delar har haft en stor betydelse sedan dess för alla oss som gillar att bygga med dessa magiska legoklossar.
De bägge designerna experimenterade med klossarna, från att skapa mindre klossar 4×4 och 4×2, detta för att kunna göra mindre modeller, till att förlänga piggarna på legoklossarna, men det visade sig inte alls fungera.
Den största utmaningen för dessa herrar under årens lopp var att få alla byggsatserna att bli både stabila och kraftfulla. Numera arbetar Jan och Erik på varsitt håll, då Jan koncentrerar sig på att bygga modeller och Erik utvecklar nya delar.
Lego Technics historia är väldigt spännande, att få följa hur dessa två en gång startade sitt skapande och hur det ser ut nu för tiden med de olika byggsatserna som finns på legomarknaden. Idag kan du styra en modell med hjälp av en fjärrkontroll och låta den göra en massa roliga saker.
Det är just det att det finns motorer, kugghjul, pneumatik och andra spännande funktioner, som gör att jag tycker det är lika rafflande och nervkittlande varje gång jag sitter där med min oöppnade låda med en tusenbitars LT modell framför mig och ska börja bygga.
En sak som är säker är att jag kommer inte sluta att bygga Lego Technic så länge jag har möjligheten till att göra det utan några större problem.