Förvara ditt lego på bästa sätt

Alla som själva samlar på Lego, eller har barn som gör det, vet att Lego har en ovana att hamna överallt. Det är dessutom så att när väl en byggsats gått sönder så är det näst intill omöjligt att sätta ihop den igen eftersom de vitala bitarna direkt och spårlöst försvinner upp i rök. Hur kan man då göra för att effektivisera sin legoförvaring hemma? Här kommer några skarpa tips:

1. Håll ihop seten

Om ditt barn tappar sin Lego polisstation på golvet så den går i tusen bitar, se till att direkt vara där och plocka ihop det i en påse eller separat kartong så du vet var alla bitarna är. Annars kan du räkna den byggsatsen som förbrukad. Använd gärna en sopskyffel, det är det mest effektiva sättet att snabbt samla ihop en mängd legobitar på ett ställe.

2. Håll rent på golven

Var tydlig mot ditt barn och sätt regler för var, när och hur Lego får spridas ut. Försök håll Legot till barnets eget rum. Du kommer tacka oss nästa gång du går barfota över vardagsrumsgolvet och slipper trampa på Lego – du vet redan hur det känns. Detta gör också att det blir lättare att hålla ordning.

3. Låt barnen städa undan själva

Det kan låta hårt, men ett av de effektivaste sätten att få barnen att städa efter sig är när de märker konsekvenserna av att inte göra det. När du till exempel beställt en storstädning av qleano.se/ och ungarna inte plockat undan efter sig blir det tråkigt när Legot dammsugs upp. Se till att informera städpersonalen innan om att du är okej med detta så att de inte känner sig tvungna att ta hand om Legot.

4. Var inte rädd för att slänga

Behöver du ha allt Lego? Sannolikt inte. Det gäller särskilt för äldre Legoset som till och med kan vara giftiga – spara inte saker bara av nostalgiska skäl. Hämta gärna inspiration från Kon Mari-metoden när det kommer till att hålla ordning på ditt Lego. Does it spark joy? Om inte – släng det.

5. Sortera i lådor

Se till att skaffa ett antal bra lådor att sortera upp Legot i. Här kan du ha flera olika strategier. Ett vanligt sätt är att separera gubbar och tillbehör (vapen, hår med mera) i en låda och allt annat i andra lådor. Det gör det inte mindre rörigt när det är dags att bygga något, men det är i alla fall borta från golvet. En annan okonventionell metod för att hålla ordning på Legot är att sortera det i lådor efter färg. Vissa ser det här som lika mycket helgerån som att sortera bokhyllan enligt samma princip, men faktum är att det kan bli lättare att hitta de bra bitarna på det här sättet. Konstigt nog sticker de ut mer när de ligger färgkoordinerat än i en ostrukturerad röra.

BoldNews