Födelsedagskalas för legofantasten

Det är dags för barnkalas och födelsedagsbarnet i fråga vill ha ett tema kalas. Varför inte prova att ha ett legotema på kalaset? Lego är något alla känner till och det kommer att bli en succé i barngänget. Här kommer lite förslag på hur du kan lägga upp kalaset.

Baka en legotårta

Att göra en tårta i legostil är inte så svårt som det kan verka. Den coolaste idén är att göra en tårta som ser ut som en stor legokloss. I stället för att grädda tårtbotten eller kakan i en rund form, väljer du en rektangulär sådan. Om du lätt vill få ur kakan ur formen kan du klä formen med bakplåtspapper så är det bara att dra upp kakan när den är klar. Halvera tårtbotten så att du får en bottenskiva och ett lock (och en mellandel, om det går). En enkel fyllning är grädde eller vaniljkräm och jordgubbssylt. Lägg sedan på locket och bred grädde över hela tårtan. Nu är det dags att få den att se ut som en legobit. Till det behöver du marsipan eller sockerpasta i rött, grönt, blått eller gult (de klassiska legofärgerna) och några chokladlinser i samma färg. Kavla ut och lägg marsipan- eller sockerpastalocket på tårtan. Lägg sedan ut sex chokladlinser ovanpå så att de ser ut som de små plupparna ovanpå en legobit. Tårtan är klar!

Vill du göra en ännu enklare tårta kan du följa ditt favoritrecept och sedan dekorera tårtan eller kakan (eller varför inte cupcakes?) med legogubbar och legodjur. Ta inte för små dekorationer bara, som blommor, för då finns risken att något barn råkar få det i munnen om det gömmer sig bland grädden. Det finns många fina tårtdekoration att sätta på tårtan i kombination med legogubbarna. En siffra för att visa hur mycket födelsedagsbarnet fyller är alltid populärt. I samma butik finns också små, söta legobitar gjorda av socker som blir superfina på tårtan. De går i gult, rött och blått. Det går också att köpa sockerpasta i olika färger och forma sina egna figurer om man vill. Man kan också göra eget legogodis och pynta tårtan med.

Roliga aktiviteter

  • Ställ fram lådan med legoklossarna och låt barnen bygga varsitt fantasidjur som de sedan får leka med.
  • Bygg upp en spelplan med legoplattor och klossar. Låt alla ha varsin legogubbe som spelpjäs. Använd en vanlig tärning för att förflytta gubbarna på spelplanen, mot mål.
  • Titta på legofilm tillsammans och ät popcorn.

Istället för en godispåse

På barnkalas brukar godispåsen innan man går hem vara uppskattad. Om du inte vill bjuda på godis kan du istället lägga ett litet legobygge i varje påse. Det behöver inte vara en hel ask – det kan bli alldeles för dyrt – men däremot kan man få bygga ihop en liten figur eller legogubbe.

BoldNews