Legolek

Det finns en del leksaker som håller genom tiderna och som dessutom tilltalar både barn och vuxna. Lego är en sådan leksak. Dessa små byggklossar med sin smarta och flexibla konstruktion uppfanns redan 1949 av en dansk vid namn Christensen och företaget Lego startades av hans far år 1932. Firmanamnet är en sammanskrivning av LEK och GOTT (eller som det egentligen heter på danska: LEG och GODT). Men den som kan lite latin vet också att ordet lego betyder “jag sätter samman”, vilket passar utmärkt för detta byggsystem med sina oändliga kombinationsmöjligheter.

Byggsatser eller byggklossar

Precis som andra leksaker så sker det förändringar i efterfrågan då och då, men framgångssagan har ändå varit relativt obruten även om ett allt för stort fokus på specialgjorda byggsatser gjorde att man tappade en del i början på 2000-talet. Den fria kreativiteten hos barn behöver de klassiska klossarna också. En satsning på vuxna Legobyggare har också blivit mycket populär och löpande erbjuds produkter som knyter ihop andra leksaker, filmer eller digitala världar med de populära plastklossarna. Och precis som när det gäller exempelvis dataspel växer utbudet med kringprodukter och andra erbjudanden riktade till både barn och vuxna men också hela familjen.

Duplo för mindre barn

Förutom de klassiska legobitarna finns motsvarande system i större storlek anpassat för små barn. Dessa klossar går faktiskt att kombinera med de normalstora när barnet växer, vilket ger fritt utlopp för kreativiteten oavsett ålder och eventuella syskon. Barn som gillar Lego visar gärna upp sina favoriter på T-shirts och andra kläder med Legomotiv, precis som Minecraft-spelare kan önska sig Minecraft ryggsäckar eller på andra sätt signalera sitt intresse och på så sätt också hitta kompisar som är roade av samma sak.

Legoland och annat kul

Legoland är en form av lekpark eller temapark med Lego som tema. Den här typen av miniatyrparker, byggda av miljontals legobitar, finns numera i flera länder och det är populära besöksmål för barnfamiljer. Den klassiska parken finns i Billund i Danmark. Många som hyr stuga i Danmark passar på att besöka Legoland en dag eller två. Ett tips är, ovanligt nog, att satsa på helgerna under högsäsong eftersom hyrstugor har bytesdag på lördagar och de flesta väntar till framåt tisdagen innan de åker på utflykter i omgivningarna, vilket gör att det just under helgen kan vara mindre trängsel på Legoland.

Lego för alla åldrar

Lego är verkligen en leksak som fungerar för alla åldrar. De små barnen kan stapla Duploklossar i klara färger, lite äldre barn och tonåringar kanske satsar på Harry Potters värld och för deras föräldrar är det en utmaning att bygga en kopia av Taj Mahal eller andra kända byggnadsverk. Lego har något för alla.

BoldNews