Legoland och lego från Danmark

I Danmark finns Legoland som precis som det låter är ett litet land som är byggt i lego. Legoland finns också i USA, Malaysia, Dubai, Storbritannien, Tyskland och Japan. Legoland i Danmark var dock den första parken som byggdes i legotemat.

Legoland i Danmark

I Billund i Danmark finns Legoland, orten ligger ungefär 220 km från huvudstaden Köpenhamn. Hit har turister lockats sedan juni år 1968. Parken ligger idag i ett parkområde kallat Legoland Billund Resort, och till parkområdet hör förutom själva legolandet också sex andra parker. De andra sex parkerna består av en badanläggning, en djurpark, koldinghus där barn kan lära sig att fäktas, Legohouse, guvskud där barn lär sig hur veterinärer arbetar och Tirpitz där barnen kan leka.

Lego för kreativa barn

För den som inte redan listat ut det så är Legoland gjort för barnen och deras lek. De allra flesta barn uppskattar ett besök på Legoland. Självklart blir det extra kul om barnen sedan innan haft intresse för just lego. Numera är lego dock inte lika populärt som det tidigare varit, dagens unga har ibland mer intresse av mobiler och mobiltillbehör från bland annat Nordicbox.se och butiker som säljer sådana produkter. Att leka med lego kan dock vara en kreativ syssla för barn där de får utveckla sin fantasi mer än om de lekar med mobiltelefoner. Lego kan förstås också vara en mer social lek än den med mobiltelefonen. Det bästa är väl kanske en blandning av båda världar, barn lär sig förmodligen även en hel del genom att använda mobiltelefoner i ung ålder och blir kreativa av lek med lego.

Lego och framtiden

År 2018 publicerade Aftonbladet en artikel om lego där det ledsamt nog gick att läsa om nedåtgående försäljning för lego och mindre positiva siffror.

I artikeln kunde man läsa att omsättningen hade fallit med hela 7 procent under föregående år. Omsättningen är 2017 var 35 miljarder danska kronor och nettovinster låg på 7,8 miljarder. Året innan, det vill säga år 2016, var nettovinstern 9,4 miljarder danska kronor. Dock kan det vara så att leksaksbranschen är i nedåtgående trend rent generellt. Dn skriver att leksaksbranschen backat i Sverige över lag.

Lego själva verkar dock satsa och se ljust på framtiden, för inte så länge sedan släppte de sin första rullstolsbundna figur som fick en del uppmärksamhet i medierna. Figuren släpptes i samband med kollektionen “Fun in the Park”. Kanske kan släpp av nya moderna figurer likt dessa rädda lego och få dem på fötter igen. Lite publicitet och uppmärksamhet i PR är kanske allt som behövs och artiklar som denna. Vi hoppas på att lego överlever och låter barn få besöka och leka på Legoland i många år till.

BoldNews