Lego Mindstorms

Lego Mindstorms är en vidareutveckling av de populära byggklossarna i plast som nu har roat barn och ungdomar, men även många vuxna, i över ett halvt sekel. Det lanserades i sin första version 1998 och hette då Lego Mindstorms Robotics Invention System. Själva hjärnan i Lego Mindstorms består av en stor kloss med LCD-display som innehåller en liten dator. Via den kan man sedan programmera sina legoskapelser för att styra motorer. Denna lilla legodator kallades även RCX (Robotic Command eXplorers) och hade 32 KB RAM-minne där bland annat programmen lagrades.

För att programmera Lego Mindstorms fick man använda en vanlig dator och sedan laddades programmet upp till RCX-klossen. Den första versionen av RCX strömförsörjdes via en nätkabel men RCX 2.0 blev helt batteridriven, vilket gjorde att man kunde bygga in den i lego-fordon som körde omkring.

Lego Mindstorms NXT

2006 kom uppföljaren Lego Mindstorms NXT som var betydligt modernare. Med i paketet fick man bland annat över 500 legobitar, tre servomotorer och fyra sensorer. Själva hjärnan hette nu NXT Intelligent Brick och kunde med hjälp av sensorerna detektera ljud, ljus, beröring och även hinder med hjälp av ultraljud. För att föra över sina program från datorn till Lego Mindstorms användes nu en vanlig USB-kabel. Med hjälp av Lego Mindstorms NXT kan man bygga ganska avancerade robotar och maskiner som reagerar på sin omgivning. Till exempel lego-robotar som följer en svart linje på golvet eller sorterar kulor efter färg.

Man blir ju som bekant aldrig för gammal för att bygga med lego och för den teknikintresserade som precis har tagit studenten passar ett paket med Lego Mindstorms utmärkt som en present bredvid studenttårta, champagneglas och serpentiner. Faktum är att Lego Mindstorms är väldigt populärt att använda inom skolan idag för att lära ut programmering på ett underhållande sätt.

Lego Mindstorms NXT 2.0

Uppföljaren Lego Mindstorms NXT 2.0 kom 2009 och hade bland annat en ny färgsensor. Dessutom hade den stöd för flyttal istället för bara heltal. Det har skapats en hel del imponerande byggen med NXT 2.0. På YouTube kan man bland annat hitta legorobotar byggda med detta kit som löser Rubiks kub genom att läsa av färgerna på kuben och sedan vrida den rätt.

Lego Mindstorms EV3

Den senaste versionen är dock Lego Mindstorms EV3 som lanserades 2013. Bland nyheterna finns bland annat stöd för att grafiskt programmera robotarna via en app i surfplattan genom att bara dra och släppa olika programmeringsblock på pekskärmen. Processorn i själva huvudklossen har även uppgraderats till en kraftfullare variant och det går att utöka minnet med ett microSD-kort på upp till 32 GB.

EV3 är även bakåtkompatibelt med NXT, så alla gamla sensorer och motorer går att använda. Äger man sedan tidigare en massa Lego Technic-bitar så kan man dessutom använda dessa i sina Lego Mindstorms-projekt för att skapa mekaniska små konstruktioner som kan programmeras.

BoldNews