Bygg Lego på fri hand

Det danska varumärket Lego går verkligen som tåget; försäljningen når ständigt nya höjder och intresset bland Lego-byggarna är på topp. Trots allt erbjuder dessa byggklossar en hel del flexibilitet. Visst, när du köper ett Legoset har du tydliga instruktioner till hands som till punkt och pricka visar hur du ska bygga ihop setet i fråga. Dock har du alla möjligheter att på fri hand kunna komponera ihop ditt alldeles eget bygge – helt utan att behöva följa några instruktioner. Att många gillar valfrihet i sitt byggande har Lego förvisso tagit fasta på i och med sin 1-2-3-serie, där samma bitar går att använda till att åstadkomma tre olika byggen. Den ultimata friheten kommer annars av att helt på egen hand – och från ruta ett – konstruera något eget och unikt.

Häftiga byggen

Duktiga Legokonstnärer finns det många av, det ser man bland annat på YouTube där många på fri hand valt att skapa det ena imponerande bygget efter det andra. Det kan exempelvis handla om att bygga en egen modell av Titanic, en komplett Harry Potter-värld eller ett slagfält under riddartiden. Här är det enbart fantasin som sätter gränser och att bygga Lego är på så sätt nyttigt för kreativiteten. Många är dessutom duktiga på att få till häpnadsväckande detaljer i sina byggen, allt för att det ska se så autentiskt ut som möjligt. Inspiration söker man förstås lämpligtvis i den “riktiga” världen, oavsett vad man söker att bygga. Om du exempelvis vill satsa på snygga utemöbler till din Lego-trädgård kan du med fördel kolla in hillerstorp utemöbler för att få en bra idé om hur du ska kunna få till en riktigt snygg design.

Många känner sig lite låsta av alla de Lego-instruktioner som finns, men dessa är självklart helt frivilliga att följa. Det går förstås också att följa en sådan instruktion bitvis, för att sedan sätta sin egen touch på bygget. Den som äger många Legoset och därmed har mängder av bitar till sitt förfogande har alla möjligheter att få utlopp för sitt skapande. Den artistiska ådran utvecklas under arbetets gång; det krävs antagligen ett antal byggen för att bli en riktigt vass Lego-byggare på fri hand, men det blir garanterat roligare i takt med att kunskapsnivån ökar. Ta gärna inspiration av andra Legobyggare på nätet. Det är inte meningen att du ska kopiera andra människors byggen, men kanske kan du få idéer till att skapa något nytt av det du ser.

Ett tips för att kunna bygga upp en stor samling Legobitar är att försöka köpa en del begagnat. På så sätt sparar du ganska mycket pengar, samtidigt som det är lite spännande att botanisera i de blandade lådor du köper. Begagnat Lego hittar du regelbundet på sajter som Tradera och Blocket. Tänk bara på att inte köpa alltför gammalt Lego, eftersom det kan innehålla vissa farliga ämnen.

BoldNews